Dromen van Dreamforce

Dromen van Dreamforce

Wat hebben Al Gore, Neil Young en Will.I am met elkaar gemeen? Ze zijn wereldberoemd en doen niets met gamification, community building en cloud computing. Toch maken ze deel uit van de groep sprekers op Dreamforce, het vierdaagse ……, ja hoe beschrijf je Dreamforce? Is het een technologie conferentie, een rock festival of een spirituele reis met sprekers als Bruno Mars en Eckhart Tolle, schrijver van De kracht van het Nu. De organisator van Dreamforce, het IT bedrijf Salesforce verwacht ook dit jaar meer dan honderdduizend bezoekers in San Francisco

Een kijkje op de website van Salesforce bevestigt het beeld dat ik en vele anderen hebben van de magische aantrekkingskracht van de tech bedrijven in Silicon Valley. Alles klopt bij Salesforce; de enthousiaste content, de strakke, maar niet te strakke vormgeving en hun bijdrage aan een betere wereld via de Salesforce Foundation.

Gaat deze coolness ook gepaard met revolutionaire doorbraken die de mensheid verder brengen? We gaan het waarschijnlijk zien op hun jaarlijkse event in downtown San Francisco. Met meer dan 1.400 sessies, 18 wereld visionairs en 1 miljoen gratis maaltijden voor de armen lijkt Dreamforce meer te zijn dan een keiharde sales conventie. Zal Al Gore vertellen hoe de datacenters van Salesforce met duurzame energie sneller en goedkoper kunt laten draaien zodat de verkoopprocessen nog efficiënter verlopen? Hierdoor zouden nog meer mensen nog meer kunnen consumeren. Hoe past dit in zijn visie op overconsumptie en klimaatverandering? De kloof tussen duurzaamheid en de doelstellingen van Dreamforce is misschien wel kleiner dan we denken.

Van –laat het haar nu gewoon zeggen – presidentskandidaat Hillary Clinton tot Salesforce oprichter Marc Benioff: samen met 130.000 anderen maken zij van San Francisco van 13 tot 16 oktober het absolute middelpunt van de IT/sales/marketing wereld.