Wie betaalt de verbinder? Interview met Jan Hof

Wie betaalt de verbinder? Interview met Jan Hof

Bij het UWV merkte hij dat talenten van mensen al snel vast komen te zitten in structuren en systemen. Hij denkt dat het anders kan, anders moet. Leidt zijn gedrevenheid om mensen met elkaar te verbinden tot een inkomen voor zichzelf?

“Met zevenentwintig jaar was ik assistent vestigingsmanager bij het UWV.
Daar merkte ik dat er een discrepantie zat tussen mijn visie hoe je mensen op basis van hun talenten naar werk begeleidt en de werkelijkheid. Deze werd namelijk vertaald in een Balanced Score Card die rood of groen was. Dat is niet de schuld van één persoon of één organisatie. We zitten met zijn allen vast in hetzelfde systeem. Wat moet veranderen is het dominante denken dat alles via ratio moet gaan. Dit denken gaat namelijk uit van een soort maakbaarheid die tot oneindige groei zal leiden. Ik heb ervaren dat het ook anders kan. Ik probeer door verbindingen te leggen steeds meer ruimte te maken voor gevoel, intuïtie en creativiteit.

Ik zie veel goede initiatieven om me heen waar ik erg blij van word. Bij het project ‘beter werken in het openbaar bestuur’ merkte ik dat iedereen eigenlijk hetzelfde wil; gewaardeerd worden. Er zijn zoveel mensen die vernieuwend bezig zijn in het publiek domein maar ieder vanuit zijn eigen opvatting en met zijn eigen stempel. Ik had in België gezien dat het ook anders kon en besloot om het hier ook te proberen. Ik wilde zichtbaar maken wat er al gebeurt en daarna op zoek gaan naar manieren om de impact van mensen en hun initiatieven te vergroten. Dit resulteerde in het platform Publieke Veranderaars. Hoe ik dat heb gedaan? Ik ben gewoon iedereen gaan bellen. Met een goed idee en enthousiasme kom je een heel eind.

Ik merk dat ik steeds meer met gelijkgestemden in aanraking kom. We zijn er allemaal van overtuigd dat het oude systeem niet meer werkt en dat er meer ruimte moet komen voor mensen en hun unieke talenten. Zo bouwen we met een aantal mensen aan het Shared Values Center in een leegstaande kerk in De Steeg in Gelderland. We gaan hier burgerinitiatieven ondersteunen om deze aan te laten sluiten bij overheid, wetenschap en bedrijfsleven. Ik vind de kerk hiervoor een prachtige plek want hier kunnen mensen tot bezinning komen en hun eigen pad weer terugvinden. Als mensen hun hart openen en weer waardegedreven gaan handelen, is de kans groot dat de samenwerking ook verbetert.

Als verbinder verbind ik alles aan iedereen maar aan het eind van de dag is het maar de vraag wat ik daarmee verdien. Ik merk dat het heel erg gewaardeerd wordt dat ik mensen bij elkaar breng. Wanneer het over geld gaat, wordt het lastig. De verbinders die wel geld verdienen, verbinden projecten aan subsidies, dat zijn een soort fondsenwervers. Ik ben een bouwer, zet graag dingen op. Altijd samen met anderen. Die opstartfase is moeilijk in geld uit te drukken. Stel, ik verbind jou aan een koploper en jullie gaan samen projecten doen die geld opleveren. Wat heb ik daar dan aan verdiend? Dat is volgens mij de essentie van het probleem: vooraf is de waarde niet te bepalen, achteraf is de waarde van een verbinding vaak vergeten.

Jan Hof is bedenker van Publieke Veranderaars en oprichter en directeur van Crkl, platform voor innoverend leiderschap.